Een eerste impressie van China: Peking

Na zo’n 8,5 uur vliegen vanuit Amsterdam kwamen we verrassend snel aan in Peking, de eerste stop van onze reis. We moeten het toegeven: de Chinezen die we totnutoe hebben ontmoet zijn niet onbeleefd of onvriendelijk, in tegenstelling tot wat velen denken en vertellen.

Over de taalbarrière is er daarentegen niet gelogen: ons eerste gesprek met enkele Chinezen – onze buren op het vliegtuig – verloopt niet van een leie dakje. Gestuntel over woorden en misverstanden, Parijs door de ene bedoeld, werd voor de andere Bali, maar vooral veel glimlachen van beide zijden.

Eens aangekomen in Beijing worden we meteen naar het hotel vervoerd en voor we ’t goed en wel beseffen zitten we in een riksha, en rijden we de smalle straatjes van de Hutongs door, de traditionele wijken van Beijing. Ook de ‘Drum tower’en de ‘Bell tower’ liggen op onze weg. Lunch doen we bij een so-called ‘traditionele familie’. Geweldig vriendelijk, maar dat we niet de enige gasten zijn die de revue passeren voel je wel.

Onze gids leidt ons onvermoeibaar verder – wij doen af en toe een oogje dicht in ons busje – naar de ‘Tempel van de hemel’, een 273 hectare groot park met verschillende prachtig versierde offerhuizen en altaren.

Onze dag beëindigen we op eigen initiatief  in de hutongs, waar we een zalig maal verorberen in een lokaal restaurant, aan de prijzen van de engelstalige menu-kaart (lees: “you foreigner, you pay more”). De eendenhoofden en kippenpoten laten we nog even links liggen.

Dag 2 begint goed vroeg en daar zijn we onze gids dankbaar om. Het Tian’anmen plein is zelfs om 8.30u al lekker druk. De gigantisch lange rij om het graf van de immer geliefde Mao te aanbidden laten we voor de  Chinezen. Via de beroemde poort met Mao’s gigantisch portret stappen we de Verboden Stad binnen. Een gigantisch ommuurde stad, prachtige gebouwen, daken, tuinen, massa’s symboliek en de overal aanwezige groepen Chinezen maken van dit het mooiste van wat we hier al gezien hebben.

Na het overleven van een gigantische tourist trap: thee aan belachelijke prijzen, na een korte demonstratie in het beste (lees: meest onverstaanbare) Chinglish, werpen we nog snel een blik op het olympisch park en bezoeken we het Zomerpaleis: een prachtig domein dat als zomerverblijf van de Keizers dienst deed.

Deze dag moest afgesloten worden in het alombekende (dachten we toen nog) peking-eend restaurant: Da Dong. Een riksha zou ons wel snel ter plaatse brengen: enter tourist trap nr 2. Anderhalf uur  en vooral veel gewandel later zaten we klaar om onze peking-eend te bestellen. Drie Chinezen, een gids van een westerse groep toeristen en veel hilariteit later werd de bestelling doorgegeven aan de keuken. De peking eend was wel ALLE moeite waard: heerlijk!

Morgen doen we de Chinese muur ofte The Great Wall! Er wordt gezegd dat dit het enige bouwwerk is dat vanuit de ruimte kan worden gezien. We geraken er echter niet uit of dit een ‘mythe’is (de Chinezen zijn immers zeer trots op hun land) of een droog feit (dan wel best een indrukwekkend feit). Wie kan ons uitsluitsel brengen?

Ps: Facebook en Twitter zijn hier geblokkeerd, korte updates zitten er dus niet in…

Advertisements
Categories: China | Tags: , | Leave a comment

Post navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: