Pingyao, een wonder.

Van Beijing bracht het vliegtuig ons naar Taiyuan, de hoofdstad van de provincie Shanxi. Op weg naar Pingyao bezochten we de woning van de familie Qiao, dat als decor dienst deed voor de film “The red lantarn” (extreem oude klassieker). Het was redelijk indrukwekkend om te zien wat voor een rijkdom en hoe een groot landgoed deze familie in die tijd al had (14de eeuw). Deze familie richtte de eerste bank van China op, waarvan ze hun eerste vestiging in Pingyao onderbrachten.

Residentie van de familie Qiao

Daarna reden we verder naar Pingyao, door onze Trotter als een wonder omschreven en we begrijpen heel goed wat ze daarmee bedoelen. De stadswallen zijn de enige wallen in China die nog volledig bewaard gebleven zijn. Binnen de stadsmuren vind je als het ware een eilandje van traditionele bebouwing, oude monumenten en originele bewoners. Eens je buiten de wallen treedt, beland je opnieuw in de ons reeds bekende Chinese drukte en moderne bebouwing.

Pingyao by night

In Pingyao bezochten we de vestiging van de eerste bank van China. Dankzij de gids kregen we een enorm goed beeld van hoe het er toen aan toeging. Vervolgens gingen we naar het gerechtsgebouw van Pingyao, waar het rechtssysteem van die tijd ons zeer duidelijk werd. Ook de nodige foltertuigen waren aanwezig. Erg indrukwekkend hoe georganiseerd en tegelijk met enorme aandacht voor de esthetiek dit alles was. Gelukkig maken we ons stilaan meester van het Chinglish en verstaan we onze gidsen ook al heel wat beter.

Na een snel bezoek aan het martial arts museum en een laatste tempel maakten we een wandeling op de stadsmuren. Van hier krijg je een heel ander beeld van Pingyao, we konden zelfs wat binengluren in de tuinen van de traditionele huizen. De huizen zijn steeds rondom de tuin gebouwd en zijn steevast erg rommelig en vuil. Daar waar we mensen ijverig zagen opruimen, wist de gids ons te vertellen dat er weldra een huwelijk zou plaatsvinden. Traditioneel trekt het nieuwe echtpaar in bij de ouders van de bruidegom. Om de ouders van de bruid als het ware te troosten (zo zien wij het toch) betaalt de familie van de bruidegom een bruidsschat  aan hen.

Walking the city walls

Dat was Pingyao, de nachttrein zou ons verder brengen naar Xi’an. De afstand zouden we afleggen met de nachttrein in ‘softsleepers-klasse’. Met de gedachte dat het niet de TGV zou zijn, maar dat softsleepersklasse toch best wel goed klinkt, stapten we met goede moed op de trein voor een rit van 11 uur. Ons optimisme werd toch wel wat gematigd toen we onze ‘persoonlijke slaapcoupé’ zagen: een kamertje van 2 op 2 meter, met vier stapelbedden, en een gangpad van zo’n 50 centimeter. De toiletten waren naar goede Chinese gewoonte op z’n Frans, en hadden al een tijdje geen poetsbeurt meer gehad. Het moet gezegd: we hadden wel een thermos met warm water voor thee in ons ‘kamertje’. Al bij al zijn de 11 uur toch goed voorbij gegaan, mede door onze dromen over – je raadt het al – treinreizen.

Tip: Ga zeker naar Pingyao.

Advertisements
Categories: China | Tags: , | Leave a comment

Post navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: