Xi’an en het terracotta-leger

Xi’an bracht ons regen, wij vochten terug met een bezoek aan het terracotta-leger. Op weg naar de site kregen we nog een verrassing vanwege de gids: een bezoek  aan een atelier waar ze terracotta-beelden, Chinese meubelen en prullaria maakten. We waren bijna verkocht voor een terracotta-kapitein van 2 meter, maar hij ging niet in de auto…

Blootgelegde restanten

Het terracotta-leger zelf – dat gelegen is op zo’n 2,5 km ten oosten van de graftombe van keizer Qin Shi Huangdi, is onderverdeeld in 4 hallen, hal 1 is de bekendste. Het terracotta-leger diende om de keizer te beschermen na z’n dood, en aan de bouw van zijn graf en het leger werd begonnen toen de keizer pas de troon had bestegen, op 13-jarige leeftijd. De opgravingen zijn volop aan de gang, met momenteel een duizendtal opgegraven beelden, van de naar schatting 5000. Nog wat werk dus…

Opgravingen hal 1

Het meest opmerkelijk is dat elke soldaat, elke kapitein en elke generaal van het leger bestaat uit twee stukken – hoofd en de rest, en elk exemplaar is verschillend. De hoofden hebben allemaal andere lippen, neuzen, snorren, oren; de blikken gaan van bang, trots, blij tot boos; de lijven gaan van dikke buiken, dunne benen, grote voeten, en andersom. Slechts één ding hebben ze gemeenschappelijk: enkelvoudige oogleden. De experts zouden geen eenduidige verklaring kunnen bieden. Mogelijk werden de enkelvoudige oogleden toch als een soort schoonheidsideaal gezien.

Tip: Begin niet, maar eindig met hal 1 – anders stellen de andere zalen misschien wat teleur.

Daarna bezochten we de moslimwijk met de grote moskee. Moslims you say? Inderdaad, door de ontwikkeling van de Zijderoute en de handel met het Oosten, kwamen steeds meer moslims naar Xi’an om er te leven van de handel. De moskee dateert van de 8ste eeuw, en toont een mooie combinatie van de Chinese en moslimcultuur. De wijk is een levendige buurt, die een beetje aan de soeks van de Noord-Afrikaanse landen doen denken. We halen onze onderhandelingsskills boven en kopen een terracota-beeldje (die van 20 cm bleken wel in de auto te passen) en een uurwerk (real fake!) voor een mooi prijsje.

Grote Moskee

Die avond eten we ook in de moslimwijk. Het menu heeft prentjes en een korte Engelse vertaling en zolang je onthoudt dat octopus Engels is voor paling krijg je ook perfect wat je vraagt (lees: aanwijst). Toen ze ons vroegen op voorhand te betalen, kwam onze Westerse natuur toch even boven en was het van ‘met alle Chinezen maar niet met de deze’. Als weerwraak kregen we als enige van het restaurant geen natte doekjes. Hun wraak was zoet.

Tip: De Grote Moskee van de moslimgemeenschap is absoluut niet wat je van een moskee verwacht. Heb je weinig tijd, zorg dan vooral dat je de sfeer kan opsnuiven in de levendige wijk gelegen rondom de moskee.

Onze tweede dag in Xi’an beginnen we in het museum over de geschiedenis van China. Het is een prachtig museum en we leren enorm veel bij. Stilaan wordt het kluwen van dynastieën, keizers en oorlogen wat duidelijk.

Na het museum bezoeken we de Wilde Gans pagode en het omliggende park.

de Wilde Gans pagode - zoek de gelijkenis met de toren van Pisa

Ons verblijf in Xi’an beëindigen we met een fietstocht op de stadsmuur. Al fietsend op deze eeuwenoude muur tuurden we over de miljoenenstad die Xi’an is (10 mio inwoners). Een speciale ervaring.

Op de muur, met op de achtergrond de semi-wolkenkrabbers van Xi'an.

Advertisements
Categories: China | Tags: , , | Leave a comment

Post navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: