Wolken en omnis in Patagonië

Enkele dagen geleden hadden we twee vrije dagen en dus besloten we de omgeving wat meer te verkennen. Ons oog viel op Puerto Bertrand, een dorp van 200 inwoners op een 19 kilometer van de lodge, langs de Carretera Austral. Het ligt ook aan het Lago Betrand, een lichtblauw meer en is vooral bekend als startpunt van de Rio Baker, de rivier met het grootst volume water per seconde in Chili. Je kan er dan ook raften, vliegvissen en kayaken.

We vertrokken rond 15 uur te voet en met de duim omhoog – een plaatselijke gewoonte – wandelden we richting Pto Bertrand. We werden al snel opgepikt door een wegarbeider die ons tot 5 kilometer voor het dorp bracht. Vandaar ging het te voet verder terwijl we verrast werden op de eerste regen in 2 weken. Nat en moe gingen we op zoek naar een plek om te overnachten, en de enige beschikbare kamer werd de onze, bij het “Campo de Hielo Norte” – waarvan de avontuurlijke naam toch wel wat vreemd aandeed. We kwamen terecht in een klein “hospedaje”, een soort herberg waar de eigenaars je bij hun thuis ontvangen. Bij gebrek aan andere restaurants in het dorp, besloten we ook bij hen te dineren, een goede keuze bleek achteraf. We kregen een lekkere kippensoep met huisbereid brood en wachtten op de rest. Enkele ogenblikken later vroeg de gastvrouw of we eens iets plaatselijk wilden proberen en met plezier stemden we in. Ze bracht ons “luche y cochayuyo”, met een wat aparte, maar goede smaak. Er zat een zeeluchtje aan maar we vonden geen vis in ons bord… Het was pas de volgende ochtend dat we snapten wat het was, nadat de gastvrouw de luche en cochayuyo bovenhaalde: zeewier! Daarna kregen we nog pasta met tomatensaus, en een oploskoffie (as usual) en oplosmelk (not so usual). Een mes kregen we niet, zelfs niet op aanvraag. Minimum afwas is hier het motto!

De andere gasten waren twee Chilenen uit Santiago, een fietsende Duitser en een jonge gast, ook uit Santiago, die ook de Carretera per fiets deed, maar al heel wat pech had gehad. Op 5 januari was hij op vreemde wijze aangereden / beroofd / gevallen en had hij al zijn kleren, en bijna al zijn geld verloren. Zijn fietsvakantie werd dus een zoektocht naar werk per fiets, en hij had bijvoorbeeld al kersen geplukt in Chile Chico. De andere twee Chilienen waren een grappig duo, op een avontuurlijke vakantie in het Zuiden. Het was een leuk gesprek, met verrassende wendingen. Het gesprek ging namelijk op één of andere manier over op “OMNIS” – jawel, UFO’s. We waren in de war, het was een serieus gesprek, we zochten de humor. Toen we al lachend vroegen of ze in UFOs geloven, voelden we plots 8 ogen op onze gericht, vol ongeloof: “Jullie dan niet?”. Het noorden van Chili zou veel activiteit van UFO’s zien (zoals ook Peru en Mexico), waar de UFO’s de aarde afzoeken op zoek naar natuurlijke grondstoffen. Volgende keer dat je naar boven kijkt en een zigzaggende ster ziet, je bent gewaarschuwd, je hebt er één gezien! Wij weten alvast wat ons te doen staat in het noorden.

De dag erna gingen we vliegvissen. We kregen een eerste les – best wel moeilijk eigenlijk, maar al snel bleek dat de wind te sterk was om te vliegvissen. We besloten dan maar “gewoon” te vissen, met de hengel in het water, en wachtten af. We vingen twee bruine forellen, en een regenboogforel (die we mooi terug in het water achterlieten). Toch niet slecht voor een eerste keer!

Ondertussen willen we jullie ook deze prachtige zonsondergang van 1 februari niet onthouden. We kregen eindelijk de schitterende ‘nubes lenticulares’ te zien. Een fenomeen dat we moesten zien voor we hier konden vertrekken.

Advertisements
Categories: Chile | Tags: , , , , , | 2 Comments

Post navigation

2 thoughts on “Wolken en omnis in Patagonië

  1. conny

    het was precies weer een ervaring, maar dat hoort erbij he, geniet maar van de goede en prachtige dingen die er te zien zijn, dikke kus van ons

  2. kabir

    Buena suerte en su viaje gracias por su nota muy buena su web
    Saludos bea y kabir

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: