Galápagos, een stukje paradijs op aarde

Omdat we al die harde maanden van reizen ons budget met de gestrengheid van een Spartaanse leermeester bewaakten, kwamen we tot de vaststelling dat we eigenlijk nog wel eens konden zottekes doen. In dit geval: een Galápagoske doen.

In Guayaquil, stad aan de stroom van Ecuador, gingen we dus op zoek naar een “goedkope” last-minute. De keuze bleek tot onze verbazing nog redelijk groot. We konden kiezen tussen een boot of 8, met de meest uiteenlopende routes en van basic tot first class. We kozen voor de Floreana, een tourist superior-boot met plaats voor 16 passagiers, die op dat moment de Noordelijke route aandeed.

Floreana

Met een iets sneller kloppend hartje vlogen we naar Baltra, van waaruit we werden begeleid naar ons huisje op het water voor de komende 7 nachten. Onze mede-passagiers bleken bijna allemaal jonge mensen, op een gelijkaardige tocht als wij – leuk! Onze kajuit was toch net wat kleiner dan de foto’s deden vermoeden, maar na een dag of twee hadden we onszelf al vlot leren manoeuvreren op de beperkte vierkante meters. Tussen de meest luxueuze maaltijden sinds lange tijd door, bestonden de meeste van onze dagen uit twee wandelingen op de eilanden en twee snorkelsessies. ‘s Nachts werd er dan gevaren en we hebben toch een paar keer gerold in ons beddeke. Onze maag bleef echter halsstarrig vasthouden aan al dat luxe-voedsel, en daar zijn we blij om!

Onze tocht bracht ons van verbazing naar verbazing. Na de eerste dag dachten we bij onszelf “wat gaan we nu morgen nog zien, we hebben al zoveel gezien”, maar dat bleek de gedachte van elke dag te zijn. Elke dag was er dat speciale moment, dat ene uitzicht, dat ene dier dat je dag ondersteboven draaide, dat moment dat voor altijd in je geheugen staat gegrift.

Dragon? Marine Iguana?

Wat er eigenlijk zo speciaal is aan de Galápagos? De eilanden zijn het resultaat van vulkaanuitbarstingen miljoenen jaren geleden, en elk van hen is dus in principe gevormd door lava. Daarnaast liggen de eilanden zo ver in zee dat de fauna en flora dusdanig verschilt van die van het vasteland. Er zijn dus soorten te bewonderen die nergens anders ter wereld zijn te vinden. Daarnaast liggen de eilanden ook op een punt waar verschillende zeestromen samenkomen, wat dan weer zorgt voor een uitzonderlijke onderwaterwereld. Meer info vindt u bij Darwin, die was meer dan een eeuw geleden al fan.

En we begrijpen hem maar al te goed.

Witte, gouden, rode en zwarte stranden. Zeeleeuwen, zeeschildpadden en pinguïns. Roggen en haaien die de zeebodem onveilig maken. Reuzeschildpadden waar je al een ritje op zou kunnen maken en iguana’s die weigeren te bewegen, al liggen ze in het midden van het pad. Red-footed, Blue-footed and Nazca boobies, Galápagos aalscholvers (die niet meer vliegen, dat is hier immers niet nodig met zoveel vis aan hun voeten. Fascinerend toch, die evolutieleer!).

Land tortoise

De meeste van de dieren hebben trouwens nooit een reflex gecreëerd om de mens als bedreigend te zien, waardoor de dieren meestal geïnteresseerd naar ons kwamen kijken. Tijdens het snorkelen dook er dus geregeld een zeeleeuw op die een kijkje kwam werpen op onze snorkel, zwom er een pinguïn vlak voor je neus terwijl hij een vis achterna zat, of dook er een zeeschildpad op die op z’n dooie gemakje een luchtje kwam scheppen. Ook op het land kan je rustig tussen de dieren wandelen en een fotootje schieten. Dat leverde dan ook volgende kiekjes op.

Sally lightfoot crab

Frigate bird

Sea lion

Nazca booby

Red footed booby

More pics? https://www.facebook.com/pages/Andes-enzo/241878065851999?ref=tn_tnmn

Advertisements

2 thoughts on “Galápagos, een stukje paradijs op aarde

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s